td_naslovna.jpg
Začetek O društvu
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Koledar dogodkov

April 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Prisotni na strani

Prisotni 19 gostov .
O društvu
Izobraževanje za turistične vodnike PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira Barbo   
Torek, 03 Januar 2017 18:17

Spoštovani,

Po desetih letih bo v Novem mestu v sodelovanju z dolenjskimi občinami, RC Novo mesto in TA Kompas novo mesto zopet organizirano izobraževanje za turistične vodnike. Pripravlja ga profesorica zgodovine in geografije Polonca Centa (Kukec), tudi dolgoletna vodnica in predavateljica. Vsebine so točno take, da se z osvojenim znanjem lahko prijavite tudi za državno licenco, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Po končanem teoretičnem izobraževanju bodo udeleženci opravili še dvodnevno terensko delo po Dolenjski in s tem pridobili certifikat za lokalnega turističnega vodnika na Dolenjskem, ki ga podeljuje Razvojni center oziroma RDO Dolenjska in Bela krajina. Pričetek izobraževanj bo v petek, 13.1.2017.

Vabilo v prilogi...

 

Prosim, obvestite potencialne interesente oziroma se na izobraževanje čimprej prijavite.

Kliknite na povezavo, ki vas bo usmerila do elektronske prijave - TUKAJ.

Število mest je omejeno, potreba po lokalnih vodnikih pa velika, posebej tudi v tujih jezikih.

Udeleženci iz Občine Mirna Peč bodo lahko uveljavljali delno povračilo stroškov izobraževanja.

Za kakršnekoli dodatne informacije sem vam z veseljem na voljo.

 

Vsem želim uspešen začetek novega leta, veliko osebnega zadovoljstva in uspehov na vseh področjih,

Mira Barbo

Zadnjič posodobil Sobota, 07 Januar 2017 18:41
 
Četrtič po Poti Slakove in Pavčkove mladosti... PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira Barbo   
Torek, 21 Junij 2016 10:46

 

zalaBlizu petsto pohodnikov, ki so tudi letos prišli iz različnih krajev Slovenije, se je podalo na četrti pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti, kot osrednjim dogodkom tudi letošnjega, 17. občinskega praznika Občine Mirna Peč.

Pohod je bil izveden v organizaciji domačega Turističnega društva Mirna Peč in prizadevnih članov sekcije ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal. Letošnji pohod je bil, tako kot ostale prireditve v okviru občinskega praznika, namenjen dobrodelnosti - za deklico ZALO!

Vreme je bilo tako organizatorjem, kot pohodnikom naklonjeno in domačini so poželi čestitke tako za organizacijo kot pogostitve, ki so se vrstile že kmalu od začetka pohoda dalje. Udeleženci so bili nad pohodom navdušeni, še posebej pa nad dobrodošlico na Malem Kalu ter seveda kulturnim programom.

Do spomenika Lojzeta Slaka na domačijo Barbovih so pohodnike popeljali domači glasbeniki iz Malega Kala, kjer se je nato odvijal kulturni program, v katerem so sodelovali člani Društva harmonikarjev Mirna Peč. Nadaljevalo se je druženje s Slakovimi in harmoniko, marsikdo je tudi zaplesal .Pohodniki so si z zanimanjem ogledovali tudi priložnostno spominsko zbirko o življenju in delu Lojzeta Slaka.

Mlade pevke in recitatorke OŠ Toneta Pavčka pod vodstvom mentorice Tatjane Kupljenik pa so pred Pavčkovim domom v Šentjuriju pripravile pravo glasbeno poslastico. Vrstile so se recitacije našega poeta življenju in ljubezni Toneta Pavčka in uglasbljena poezija, ki je pohodnike kljub vročini  kar prikovala na mestu.

 

 

Franci Hrastar, ki se je s skupino članov Planinskega društva Iskra iz Ljubljana pohoda udeležil že četrtič, pravi takole:  "Letošnji pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti so, poleg množice udeležencev, spremljali sami presežniki. Bilo je vsega, od ogleda mirnopeške cerkve, do množice kulturnih programov združenih s prijetnim sprehodom od ene do druge točke pohoda, kjer so nas domačini stregli, če se izrazim v žargonu "od spredaj in zadaj". Bilo je na pretek vročega sonca in prijetnega sprehoda po gozdu, pa lepih razgledov s panoramske poti visoko nad Hmeljčičem, od kjer smo občudovali vasice v dolini, pa Trdinov vrh, kočevske hribe in še kaj... Po prijetnem druženju in muziki za ples, nas je ob odhodu presenetila in malce osvežila še močnejša nevihta. Vesel sem, da smo bili tudi udeleženci PD Iskra Ljubljana, kar 33 nas je bilo, kamenček v mozaiku te prijetne sobote v osrčju Dolenjske, saj so poti, po katerih smo hodili v večini tudi poti moje mladosti!"

Pohoda so se tudi letos udeležili posamezni člani Slakove družine, gospa Ivanka Slak pa je udeležence pohoda pozdravila pri Slakovem spomeniku na Malem Kalu. Tudi pri tokratni izvedbi pohoda so sodelovala številna mirnopeška društva, OŠ Toneta Pavčka, kot tudi posamezniki. Turistično društvo bo del prihodkov od izvedbe pohoda namenilo deklici Zali, zbrana sredstva na štartu in med pohodom pa so bila že predana Zalinim staršem na nedeljskem koncertu Ditke in Ferija Lainščka.


Več slik pohoda je objavljenih tudi na spletni strani Turističnega društva Mirna Peč: http://turizem-mirnapec.com/j/fotogalerija.html, celotna foto reportaža iz sobotnega pohoda PSPM pa je objavljena tudi v dogodku - https://www.facebook.com/events/1012380178838008/

Fotografije dogodkov iz sobotnega dne (pot Temenica, kolesarjenje, tek...) bodo objavljene tudi na spletni strani OŠ Toneta Pavčka:

http://www.ostpavcka.si/

Predavanje Samooskrbni vrt za vso družino

4. pohod Po poteh Slakove in Pavčkove mladosti

Mirna Peč na nogah
OŠ Toneta Pavčka

 

Slike z nedeljskega koncerta Ditke in Ferija Lainščka, na katerem je bil Zali predan vrednostni ček so objavljene tule:

https://www.facebook.com/mira.barbo/posts/982016721918209

Zadnjič posodobil Torek, 21 Junij 2016 12:21
 
4. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Sreda, 25 Maj 2016 00:00

Sobota, 18 Junij 2016, 08:00 - 15:00.

Vabimo vas na 4. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti, ki bo v soboto, 18. junija 2016.

  • Krožna pot je dolga 12 kilometrov in je primerna za fizično srednje pripravljene pohodnike.
  • Pot se prične v Mirni Peči in poteka po slikovitih poteh po kateri sta v svoji mladosti hodila naša znamenita rojaka Tone Pavček in Lojze Slak.
  • Na poti se premaga 190 m višinske razlike, prehodi pa se jo v treh urah.
  • S kulturnim programom bo celotni pohod trajal približno 7 ur.
  • Start in zaključek pohoda bo na prireditvenem prostoru na igrišču ob nekdanji/stari osnovni šoli, Trg 8, Mirna Peč.

Informacije in prijave:

Občina Mirna Peč, http://www.mirnapec/si, 07/39 36 100;

Turistično društvo Mirna Peč: http://turizem-mirnapec.com/, 041/754 024

Za organizirane skupine je zaželjena predhodna prijava.

Štartnina znaša 6 € in vključuje: plastenko vode na začetku poti, spominsko priponko in informacije s podatki o poti, bon za topel obrok in bon za degustacijo. Poleg navedenega bodo pohodniki deležni tudi sladkih presenečenj na poti ter osvežilnih pijač, možen bo nakup spominske majice pohoda. Zaželjeni so prostovoljni prispevki "za ZALO".

Še posebej vabljeni ljubitelji Slakove glasbe in poezije Toneta Pavčka, dobre vinske kapljice ter ostalih sladkih presenečenj na poti.

Letošnji pohod spada v okvir prireditev 17. občinskega praznika Občine Mirna Peč z naslovom "MIRNA PEČ na nogah".

Vse prireditve športno - rekreativnega značaja bodo letos v znamenju humanitarne pomoči.

Izkupiček vseh prireditev bo namenjen deklici Zali, 10-letni učenki Osnovne šole Toneta Pavčka, ki julija odhaja na operacijo v ZDA.

 

Zemljevid poti je predstavljen tule.

Oglejte si še celotno brošuro Pot Slakove in Pavčkove mladosti.

Foto utrinki iz prireditve 2015 v fotogaleriji TD!

 

 

Zadnjič posodobil Petek, 03 Junij 2016 12:08
 
Predavanje: Samooskrbni vrt za družino PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Ladislava   
Torek, 19 April 2016 00:00

V veselem pričakovanju pomladi smo že začeli razmišljati o delu na vrtu in urejanju okolice naših domov.

  • Kako načrtovati in obdelovati vrt, da bomo vse leto imeli pri roki zdravo zelenjavo?
  • Kdaj začeti s setvijo in sajenjem različnih vrst rastlin in zelenjave?
  • Kako izbirati dobre sadike in semena?

In še mnoga druga vprašanja se nam porajajo v tem času. Odgovore lahko najdemo v različnih strokovnih revijah in medijih. Najbolj pa verjamemo živi besedi strokovnjakov in njihovim izkušnjam.

Zato smo se v TD Mirna Peč tudi letos odločili, da na to temo pripravimo predavanje za krajane. Našemu povabilu se je prijazno odzvala odlična predavateljica, mag. Jelka Metelko Stopar.

Na poklicnem področju je vodila verig cvetličarn Gardenia, bila direktorica vrtnih centrov Kalia, je avtorica več knjig, sedaj pa vodi svoje zasebno podjetje.

Predavanje na temo Samooskrbni vrt za družino je pripravila s pomočjo projekcij ter predstavitvijo sadik zelenjave in okrasnih rastlin.

V sredo, 30. 3. 2016, se nas je v sejni sobi Občine Mirna Peč zbralo kar lepo število navdušenih vrtičkarjev. Z zanimanjem smo prisluhnili predavateljici, ki nam je posredovala svoje bogato znanje o gojenju zelenjave na vrtu na naravi prijazen način, o ekološki pridelavi zelenjave z naravnimi pripravki, pridelavi zelenjave v rastlinjakih, pravilni izbiri sadik in semen. Na koncu nas je seznanila z modnimi smernicami novostmi na področju okrasnih rastlin.

Med predavanjem je odgovarjala na številna vprašanja udeležencev. Le - teh kar ni in ni zmanjkalo. Izmenjali smo si medsebojne izkušnje. Čas je hitro minil in kar nismo mogli verjeti, da smo se družili tri ure.
Navdušeni smo se razšli obogateni z novimi idejami in znanjem. V mislih smo že načrtovali, kako bo letos izgledal naš vrt, kaj bomo spremenili, kako se bomo lotili dela na vrtu, kaj in kako bomo pridelovali v rastlinjaku.
Zahvaljujemo se predavateljici, mag. Jelki Metelko Stopar, da nam je obogatila in polepšala ta sredin večer.
Ladislava Rupena.


Zadnjič posodobil Sreda, 20 April 2016 11:48
 
Turistično društvo Mirna Peč na sejmu Alpe Adria – Turizem in prosti čas PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira B.   
Četrtek, 10 Marec 2016 00:00

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je bil tudi letos v času od 27. januarja do 1. marca organiziran tradicionalni sejem Alpe Adria – Turizem in prosti čas. Ena od razstavnih hal je bila v celoti namenjena turističnim društvom, da predstavijo svoj kraj z dogajanji in zanimivostmi.

Na pobudo Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine se je sejma udeležilo tudi naše Turistično društvo Mirna Peč. Regijska turistična zveza je poskrbel za ureditev zanimivega in prijetnega izgleda stojnice in za organizacijo nemotene sejemske predstavitve. Poleg predstavitve Poti Slakove in Pavčkove mladosti, kot osrednje predstavitve društva, smo promovirali tudi ostale poti v naši občini in okolici ter naravno in kulturno dediščino Mirne Peči: Zijalo s Sv. Ano, Pot Temenice, Mirnopeško in globodolsko dolino, Pavčkov dom in cerkev Sv. Jurija v Šentjuriju ter obiskovalce povabili na obisk prireditev v Mirni Peči: blagoslov motorjev in motoristev, neMirnaPeč, pasuljada, prireditve v okviru občinskega praznike ter ostale prireditve iz koledarja občinskih prireditev.

Številni obiskovalci so se zanimali za obisk Mirne Peči in naše lokalne ponudbe. Kot vedno je bilo na sejmu turizma v Ljubljani živahno, veselo in zabavno. Manjkalo ni niti priložnosti za navezovanje stikov in izmenjavo izkušenj s sorodnimi društvi, kar smo s pridom izkoristili.


Zadnjič posodobil Četrtek, 10 Marec 2016 09:42
 
«ZačetekPrejšnja12345NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL