td_naslovna.jpg
Začetek
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Obrazec za prijavo



Pomoč

Koledar dogodkov

April 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Statistika

Članov : 27
Vsebina : 143
Spletne povezave : 31
Števec pogledov vsebine : 349691

Prisotni na strani

Prisotni 34 gostov .

Anketa

Se boste udeležili 4. pohoda po Poti Slakove in Pavčkove mladosti
 
 
Razvajanje po mirnopeško PDF Natisni E-pošta
Novice - Zadnje novice
Prispeval L. Rupena   
Petek, 14 Junij 2013 17:17
Razvajanje

Kulturna dediščina izginja in z njo tudi jedi, ki so bile v preteklosti pogosto na mizah. Zato smo se člani turističnega krožka na OŠ Toneta Pavčka na pobudo ravnatelja Danijela Brezovarja odločili, da sodelujemo v projektu Turistične Zveze Slovenije »Turizmu pomaga lastna glava - Potuj z jezikom«. Glede na razpisano temo smo povprašali domače in krajane, katere jedi so jedli ob različnih priložnostih. V prvem delu naloge te jedi tudi predstavljamo. Vprašali smo babice, sodelovali z Društvom podeželskih žena Mirna Peč, poiskali literaturo o jedeh, značilnih za naš kraj, in iskali odgovore tudi pri nekaterih kuharicah in kuharjih. Zanimalo nas je, kako so včasih poimenovali jedi, ki jih kuhamo še danes na sodoben način.

V drugem delu naloge, ki smo jo naslovili Tradicionalne mirnopeške jedi v novi turistični ponudbi - razvajanje po mirnopeško,  smo izbrane krajevne jedi vključili v novo turistično ponudbo šole. Zdelo se nam je prav, da kulinarično ponudbo povežemo z novo šolo in  našimi rojaki, Tonetom Pavčkom, Lojzetom Slakom in Alojzom Kastelicem. V ponudbi smo na kratko predstavili tudi glavne zanimivosti naših treh dolin. Nastala je zgibanka, s katero želimo zbuditi zanimanje ljudi, da nas obiščejo v novi šoli, spoznajo naš kraj in poskusijo naše kulinarične dobrote. S ponudbo smo hoteli obuditi stare krajevne jedi, pri ljudeh vzbuditi zanimanje zanje, da se lokalne jedi tudi na tak način ohranjajo, saj so vredne le-tega.

Iz odgovorov naših anketirank smo izvedeli, da so bili štruklji nekoč in so še danes pogosto sestavni del naših jedilnikov. K štrukljem so ponudili žinaf ali ženof. Zato smo se odločili, da štruklje poleg nekaterih drugih tradicionalnih krajevnih jedi, kot so: ajdovi žganci, matevž s kislim zeljem ali repo, krompir v oblicah,  pečena prosena kaša, češpljeva kaša, šarkelj, orehova potica, ocvirkova potica, čebulna potica, orehovi štrukeljčki, jabolčni zavitek,  češpljevi cmoki,  jabolčni sok, zeliščni čaj,  vključimo v novo turistično ponudbo.

Nekaj teh jedi so sami pripravili. Pripravljali so jih s sodobnimi pripomočki in na sodoben način v novi gospodinjski učilnici. Pridih stare kulinarične tradicije pa je ostal.

Recepte za pripravo teh starih slovenskih jedi so gospodinje podedovale po svojih starih materah in so dragocena dediščina naših dolin. Res pa je, da so te jedi v posameznih pokrajinah ali krajih različno pripravljali. Gospodinje so dobro vedele, kako morajo svoje najbližje hraniti, da jim ohranijo zdravje in dolgo življenje. Vedele so, kakšna hrana je zdrava in kaj človek potrebuje. Znale so jedi tudi okusno pripraviti.

Člani turističnega krožka so sodelovali na 27. državnem festivalu  Turizmu pomaga lastna glava  - Potuj z jezikom, ki je bilo  v Mercatorjevem centru v Novem mestu 2. aprila 2013.  Z nastopom in predstavitvijo tradicionalnih domačih jedi na turistični tržnici so poskušali obiskovalce  navdušiti, da obiščejo Mirno Peč. Osvojili so srebrno priznanje.

Pri izdelavi in predstavitvi naloge so pod vodstvom mentorice Ladislave Rupena sodelovali učenci: Matjaž Bevc, Hana Kastelic, Aljaž Kolenc, Urška Makše, Petra Saje, Urška Smrke, Sandra Vizlar in Petra Zupan.

Vsem, ki ste nam pri ustvarjanju te naloge kakorkoli pomagali, se prisrčno zahvaljujemo.

Naj se z našo turistično in kulinarično ponudbo in z novo šolo začne tudi novo obdobje turističnega razvoja v naši občini.

Ladislava Rupena

Zadnjič posodobil Petek, 14 Junij 2013 17:45