td_naslovna.jpg
Začetek O društvu
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Koledar dogodkov

September 2020
P T S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Prisotni na strani

Prisotni 11 gostov .
O društvu
17. mirnopeški pohod preko Hmeljnika PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira Barbo   
Četrtek, 22 Maj 2014 19:48
pogača
Marinkino darilo predsedniku

Turistično društvo Mirna Peč letos praznuje 20 let od ustanovitve. V teh letih je društvo prehodilo dolgo pot in sestavni del te poti je tudi tradicionalni Mirnopeški pohod preko Hmeljnika, s katerim smo letos obeležili naš jubilej. Na upravnem odboru društva je namreč padla odločitev, da se Mirnopeški pohod preko Hmeljnika, zaradi kasnejšega, junijskega pohoda Po poteh Slakove in Pavčkove mladosti, premakne na zgodnejši pomladni termin in s tem ohrani njegova tradicionalnost.

V soboto, 24. maja 2014, so se nam tako že ob 8. uri zjutraj pri gostilni »Pr' Hlapc« pridružili ljubitelji pohodništva, predstavniki domačih mirnopeških društev, osnovne šole in občine, manjkali pa niso niti kurenti iz Ptuja. Lastnik Ernest Slak nam je tako kot vsako leto tudi letos izkazal svoje gostoljubje. Sledil je pozdravni nagovor ter nekaj napotkov predsednika Jožeta Barbo in že smo krenili na pot, dolgo osem kilometrov. Okoli štirideset udeležencev pohoda nas je pod vodstvom tajnika Silva Barbo tako krenilo po znani trasi. Le-ta je bila za razliko od preteklih let malo krajša, saj se je zaključila v Hmeljčiču. Od starta pred okrepčevalnico na Rogovili smo v objemu domačih gozdov zavili na staro hmeljniško pot do Dul, prečkali avtocesto čez prehod za divjadi nad karteljevskim klancem in se povzpeli na gorico nad Gorenjim Kamenjem. Gostilna »Pri Darinki« je za nas odprla svoja vrata, da smo se lahko osvežili in pomalicali ter nato v veselem razpoloženju nadaljevali pot do gradu Hmeljnik. Čeprav v ruševinah, nas je mogočno hmeljniško obzidje tudi tokrat prevzelo. Pot smo nadaljevali po grebenu nad karteljevskimi do globoških goric, kjer je sledil obvezen postanek v zidanici Krevsovih. Tu nas je gospodinja Marinka navdušila z domačim kruhom in pecivom, gospodar Jože pa z domačo vinsko kapljico. Pohodniki smo si še napasli oči ob lepem razgledu in veselo krenili v smeri hmeljčarske gore. Sledil je le še spust pred gasilski dom v Hmeljčiču, ki nam je ta dan odstopil svoje prostore. Pričakali so nas zvoki domačih mirnopeških harmonikarjev pod vodstvom Franca Potočarja in številni gostje, ki so se z nami želeli obeležiti naš jubilej, med njimi tudi naš župan Andrej Kastelic.

Bogat kulturni program je povezovala podpredsednica Ladislava Rupena, v programu pa so sodelovali učenci Osnovne šole Toneta Pavčka pod vodstvom Tatjane Kupljenik: Nekaj misli je z nami deli tudi ljubiteljski pesnik upokojenec Drago Saje. Sledila je podelitev priznanj ob jubileju društva: članom za večletno aktivno delo v društvu ter zahval za sodelovanje in podporo. Vsa ta leta je namreč turistično društvo sodelovalo s številnimi domačimi mirnopeškimi društvi, osnovno šolo in občino, s sosednjimi turističnimi društvi iz Žužemberka, Trebnjega in Straže, kot tudi z korenti Poetovia Ptuj. Društvo je ob jubileju izdalo tudi priložnostni bilten, ki sta ga uredili Mira Barbo in Ladislava Rupena. Prejeli so ga vsi udeleženci.

Za naše želodčke so poskrbeli prizadevni člani Sekcije ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal, pod takti harmonik in v veselem druženju pa smo naše prijateljske vezi utrjevali tja do noči. In kot že tolikokrat se je znova potrdil rek - »Turizem smo ljudje«. Zato iskrena hvala vsem, ki se trudite, da to drži!

Mira Barbo

Zadnjič posodobil Nedelja, 01 Junij 2014 15:34
 
Predavanje o urejenosti in oskrbi sodobnih vrtov PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval L. Rupena   
Sreda, 19 Marec 2014 18:26

Urejanje in oskrba sodobnih vrtov
Urejanje vrtovDnevi postajajo vse daljši in toplejši. Narava se prebuja iz zimskega spanja. Prvi znanilci pomladi so že pokukali iz zemlje in krasijo okolico naših domov. Naši vrtovi čakajo na pridne roke, da jih uredimo. Porajajo se nam nove ideje in zamisli, toda kako jih udejaniti? Zato radi prisluhnemo nasvetom strokovnjakov. Pri TD se zavedamo, da urejeni vrtovi okoli hiš ter lepo ocvetličeni balkoni in okenske police polepšajo videz naselij.
Vsako leto naše društvo organizira predavanje o urejanju okolja ter zasaditvah balkonskih in okenskih rastlin. Za letošnje predavanje smo izbrali temo o načrtovanju, prenavljanju, urejanju in oskrbi okrasnih vrtov.
V torek, 18.3. 2014, nam je o tem predavala ga. Andreja Bartolj Bele, univ. dipl. ing. kmetijstva. Poučuje hortikulturo na Kmetijski šoli Grm v Novem mestu. Svoje bogato znanje si je nabirala tudi pri Jeleni De Belder v Belgiji. Ukvarja se todi s svetovanjem in urejanjem okrasnih vrtov. Je velika poznavalka okrasnih rastlin, ljubiteljica narave in vsega kar je narava ustvarila.
Na zanimiv način s sliko in besedo nas je popeljala od idejne zasnove sodobnega vrta do izdelave načrta, izbire okrasnih trajnic, grmovnic, dreves in pravilne zasaditve le teh. S kasnejšo oskrbo vrta je veliko dela, zato mora biti motika vedno pri roki. Pravilno moramo negovati zelenice in okrasne grmovnice. Posebno vzdrževanje zahtevajo ribniki in skalnjaki. Inovativnost je potrebna pri izdelavi ograj in zasaditvi živih mej. Z urejenimi vrtovi in okolico hiš si ustvarjamo prijetnejše bivalne pogoje. V razkošju raznobarvnih rastlin se dobro počutimo.
Udeležence predavanja je ga. Andreja Bartolj Bele navdušila s svojimi idejami, koristnimi nasveti in novimi trendi v okrasnem vrtnarjenju. Gotovo je vsak izmed nas začel razmišljati o novih zasaditvah okrasnih rastlin okoli svojega doma. Vse se začne pri načrtovanju, idejni zasnovi in razmišljanju, kdo bo v tem lepem kotičku našega doma užival.
Predavanje je zaključila z mislijo: «Če želiš biti srečen vse življenje, zasadi vrt.«
V preddverju sejne sobe je Manca Papež, učenka Kmetijske šole Grm, pripravila razstavo unikatnega nakita, ki ga sama izdeluje. Bil je tudi naprodaj.
Ladislava Rupena

 

Zadnjič posodobil Nedelja, 30 Marec 2014 12:38
Več ...
 
Potopisno predavanje iz HIMALAJE "Nepal skozi oči objektiva" PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Ponedeljek, 17 Marec 2014 19:48

UdeleženciNa pobudo članice Mire Barbo smo medse povabili našega rojaka Francija Hrastarja, ki je neutrudni planinec (podpredsednik PD Iskra Ljubljana), pisec in dokumentarist potopisov, občudovalec narave... predvsem pa človek, ki po svetu hodi z odprtimi očmi...

Franci Hrastar
Foto: Franci  Hrastar

Franci Hrastar živi v Pijavi Gorici pri Ljubljani, a je po rodu in srcu Mirnopečan in se v rodni kraj vedno rad vrača. Z nami je delil svojo izkušnjo popotovanja v Nepal in trekinga v Himalajo.

Okoli trideset zainteresiranih občanov se je zbralo v kulturnem domu Mirna Peč v četrtek, 20. marca 2014 ob 19. uri.

Prijeten sogovornik je zbrane občane za uvodno vzdušje ogrel s kratkim povzetkom poti na treking v Himalajo. Sledil je ogled filma s potovanja po Himalaji, ki ga je posnel skupaj s sinom Andrejem in prijatelji.

V filmu, humorno zastavljenem potopisu s kolažem čudovitih fotografij, ki jih povezujejo odlomki v obliki reportaže s poti po Himalaji, so predstavljena doživetja iz dveh trekingov v bližino Anapurne in Everesta. Skrbno izbrana glasbena podlaga filma pa še dodatno poudari izpoved. Med predvajanjem filma je Franci sproti s komentarji popestril posamezne odseke in na ta način še približal podoživetje teh eksotičnih krajev.

Po zaključku filma je odgovarjal na zastavljena vprašanja obiskovalcev in delil praktične izkušnje s poti.

Za čudovito predstavitev in lep večer se predavatelju v imenu obiskovalcev najlepše zahvaljujemo.

TD Mirna Peč 

V kolikor ste zamudili predavanje v Mirni Peči in želite zvedeti več o predstavljenih poteh si nekaj od tega lahko ogledate na spletnih straneh Planinskega društva Iskra Ljubljana, nekaj utrinkov pa najdete v spodnjem predstavitvenem videu.

 

 

nepal

Zadnjič posodobil Nedelja, 23 Marec 2014 17:39
 
Prikaz obrezovanja sadnega drevja 2014 PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Nedelja, 09 Marec 2014 14:43

Obrezovanje sadnega drevja Na dan žena, v soboto 8 marca se je okoli trideset ljubiteljskih sadjarjev  odzvalo vabilu TD Mirna Peč in se je zbralo v sadovnjaku ga. Jožice Plantan, Poljane pri Mirni Peči 80,  na prikaz obrezovanja sadnega drevja. Predavatelj inženir Jože Barbo je prijazni gostiteljici ob prazniku dnevu žena izročil priložnostno cvetlico v  lončku.

V uvodu je namenil nekaj besed na splošno o potrebi obrezovanja v sodobnem ljubiteljskem sadjarstvu na sploh. V obrezovanje nas silita dve potrebi. Potreba po lepem izgledu sadnjega drevja in želja vsako leto doseči vsako pribjižno enako rodnost našega sadnega drevja.

V nadaljevanju je sledil prikaz rezi na hruškah obdobju polne rodnosti, kjer je cilj doseči zadovoljivo zračnost krošnje in glede na leto zastavljenosti cvetov, enakomerno rodnost. Letos je opaziti manjšo obilnost cvetov, zato je demonstrator pokazal primere ohranjanja cvetov, včasih tudi na račun  lepšega izgleda drevesa.

Sledil je prikaz rezi na mladih hruškah v obdobju razvoja krošnje in potrebne tehnike za dosego  lepe krošnje. Predstavljen je bil tudi način rezi na jablani ter poudarjena razlika med breskvo in jablano. Če se pri breskvi lahko privoščimo prikrajševanja mladic, tega pri jabljani ne smemo početi, razen v primeru krajšanja vrhov, ko želimo doseči ustrezno razrast stranskih vej. Jablana ima na koncu vej zametke cvetov in sprikrajševanjem vej izrežemo vse morebitne cvetove.

Beseda je tekla še o obrezovanju sljiv in češenj in se zaljučila z odgovori na zastavljena vprašanja.

Demostracija se je zaključila ob kozačku cvička ali šilcu viljamoke s čimer je udeležence pogostila gostiteljica.

 

TD Mirna Peč se v imenu slušateljev lepo zahvaljuje gostiteljici za izraženo gostoljubje in predavatelju za strokovno predavanje in predstavitev.

Hvala!

Zadnjič posodobil Petek, 14 Marec 2014 19:22
 
S posebnim vlakom na pustni karneval PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval L. Rupena   
Ponedeljek, 03 Marec 2014 00:00

 

Na pobudo Jožeta Barba, predsednika našega društva in predsednika Dolenjske turistične zveze, smo se v soboto Dolenjci, člani petih TD, že tretjič odpeljali na ptujski karneval s posebnim vlakom.

V Novem mestu so vstopili člani TD iz Vavte vasi, Dolenjskih Toplic , v Mirni Peči smo se jim pridružili Mirnopečani, v Trebnjem pa so preostale proste sedeže zasedli še Trebanjci in Žužemberčani. Prav veselo je bilo na vlaku, saj je bilo na njem veliko maškar, mladih in starejših, tudi družine. Izstopale so japonske gejše s samurajem. Od časa do časa je priletela tudi kakšna čebelica. Z nami so bili mirnopeški harmonikarji, ki so poskrbeli za dobro voljo. Pomagala sta jim naš predsednik J. Barbo v vlogi sprevodnika in V. Kostevc iz Žužemberka v vlogi zvitega Roma. Oba so Ptujčani posadili tudi na častno tribuno pred mestno hišo. Na vlaku je na veliko in zelo ekspresno izdajal recepte zdravnik Lojze Dragan z Golobinjeka, trosil vice, skratka zabaval mirnopeški del vlaka . Člani sekcije z Malega kala so poskrbeli, da na vlaku ni bilo žeje, sicer pa so nas predstavniki posameznih društev presenečali s pustnimi dobrotami in doma pripravljenimi okrepčili iz svojih nahrbtnikov.Kot bi mignil smo mimo Sevnice, Celja , Pragerskega pribrzeli na Ptuj.

Pričakali so nas naši stari znanci, predsednik in člani Društva korantov Poetovio, ki so nam izrekli prijazno dobrodošlico. Ker smo bili med prvimi, smo si zagotovili dobra mesta pred glavno tribuno. Vse nas je navdušil izjemno dobro organiziran sprevod maškar, ki je bil dobro komentiran, pred glavno tribuno pa je vsaka skupina prikazala poseben program. Najbolj navdušujočih je bilo seveda šeststo kurentov, pa pokarji z biči, orači, piceki. Presenečali so nas tematski nastopi posameznih vasi in mest širšega ptujskega zaledja, ki so šteli od 40 do 90, pa tudi več maškar. Nadvse zanimive so bile maškare iz Srbije, Makedonije, Bolgarije, Belgije, Francije, Nemčije in Slovaške. Vseh nastopajočih skupin je bilo okoli devetdeset, gledalcev pa se nas je zbralo okoli petdeset tisoč.

Polni prelepih vtisov smo se po voznem redu odpeljali s Ptuja, komisija je na vlaku nagradila najbolj domiselne maškare posameznih TD. Zanimiva ideja pot z vlakom na karneval na Ptuj, g. predsednik. Vsi smo bili zadovoljni, pa še družili smo se Dolenjci posameznih društev in občin.

Lepo je bilo.
Ladislava Rupena


Zadnjič posodobil Nedelja, 24 Januar 2016 10:53
Več ...
 
«ZačetekPrejšnja12345NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL