td_naslovna.jpg
Začetek O društvu
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Koledar dogodkov

Avgust 2020
P T S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Prisotni na strani

Prisotni 8 gostov .
O društvu
Ogled trase za pot Slakove in Pavčkove mladosti PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Četrtek, 11 April 2013 00:00
utrinki_pp_sp

V tretje gre rado pravijo. Zagotovo velja to tudi za naš ogled trase poti Slakove in  Pavčkove mladosti. V UO smo se za ogled dogovarjali že dve predhodni nedelji, pa je vedno prišlo nekaj, kar je preprečilo realizacijo.

Torej v nedeljo 26. maja smo se ob 4h popoldne zbrali pred staro OŠ v Mirni Peči: Tanja, Marija, Alojz D., Alojz P., Jože in Silvo. Opremljeni z nujno potrebnim priborom: pohodniškimi palicami in dežniki smo krenili v smeri Češnjic. Oblaki v smeri naše poti so s svojo temačnostjo močno grozili, da bodo stresli svojo vsebino na našo pot. Sonce z zahoda pa nas je opogumljalo in nas prepričevalo, da bo oblake pregnalo naprej. In ker pogumne spremlja sreča smo navkljub grožnjam nadaljevali pot. V Češnjicah smo zavili na kolovozno pot proti Velikem Kalu. Pri prehodu železniške proge smo ugotavljali, da moramo za pohod zagotoviti varovanje. Nadaljevali smo po poti, ki nekoč služila kot šolska pot za učence Velikega Kala in Orkljevca in obujali spomine na te dni.

Mimo vinograda, polj in travnikov smo skozi gozd prišli do brunarice na Velikem Kalu. Tu se pogled odpre na kraje Slakove mladosti. Na obzorju Hmeljnik kot biserček v zelenju kraljuje nad dolino Igmance, kjer je veliko brazdo vrezala avtocesta sodobnica našega časa  in prerezala te kraje na dva kosa. Pod nami v grapi se skriva Veliki Kal nad njim Orkljevec. Mali Kal je še malo naprej. Za avtocesto  na breg naslonjena ležita Hmeljčič  in Šentjurij.

Prečili smo Veliki Kal in na Orkljevcu občudovali Matjakov toplar, ki navkljub slabi strehi še kljubuje času in nas spominja na odličnost starih mojstrov.

Na Malem Kalu je bilo veselo, pri Roškovih je bila zbrana večja druščina in izgledalo je kot priprava na veselico, ki jo nameravajo vaščani pripraviti ob odkritju spominskega obeležja Lozetu Slaku konec junija. Nismo se pustili motiti in smo nadaljevali do Barbove domačije, kjer je kamnoseški mojster urejal okolico hiše. Ogledali smo si prostor, kjer bo stalo obeležje in nadaljevali po poti.

Tik nad avtocesto se naša pot obrne na zahod. Od tu nam seže pogled na nekdanjo šolo v Karteljevu, katero je obiskoval tudi Lojze Slak v svojih mladih letih.

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 03 Junij 2013 21:00
Več ...
 
Moderne zasaditve in vzgoja balkonskega cvetja PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval L. Rupena   
Četrtek, 11 April 2013 00:00

- Zadovoljne udeleženke predavanja s predavateljico Ireno Rangus Pust Po dolgi zimi smo le dočakali tople pomladne dni. Razveselile so nas prve pomladanske cvetlice, ki so pokukale iz zemlje okoli naših domov in v okrasnih vrtovih. Ljubitelji cvetja so začeli razmišljati o izbiri cvetja za zasaditve na balkonih in okenskih policah. Kljub veliki izbiri le-teh  pri vrtnarjih, je še vedno dobrodošel tudi nasvet strokovnjaka s področja hortikulture. Pomembne so tudi izkušnje posameznikov pri vzgoji lončnic iz pretekle sezone.

Zato smo pri TD Mirna Peč tudi letos organizirali predavanje na temo Klasične in moderne zasaditve balkonskega cvetja. V društvenih prostorih  se je v četrtek, 11. 4. 2013, zbralo kar lepo število ljubiteljic cvetja. Predavateljica, ga. Irena Pust Rangus, dipl. ing.agr. in holt., je navzoče s sliko in besedo popeljala v čudoviti svet cvetja. Z zanimanjem smo prisluhnile njenim nasvetom, kako izbrati rastline glede na lego stanovanjske hiše in kako zasaditi rastline v cvetlične lonce. Moderne so različne zasaditve od rumene, vijolične, modre, oranžne, roza in bele. Rdeča je čudovita klasika, zelo je zaželena v kombinaciji z belo barvo. V kombinaciji z rumeno in oranžno lepo poživi balkon. Pomembno je, da znamo cvetje pravilno vzgajati in negovati.

Primere zasaditev v cvetličnih loncih je prinesla s seboj, ostale smo občudovale na fotografijah. Predavateljica je odgovarjala na vprašanja in navzočim tudi svetovala glede izbora posameznih lončnic in nege bolj zahtevnih vrst cvetja. Pomembna je lepa kombinacija, ki vas bo vedno razveseljevala ob pogledu na rože.

Obogatene s pridobljenimi nasveti smo se razšle. Vse nove in stare zasaditve pa bomo občudovali  na balkonih in oknih naših domov čez poletje vse do pozne jeseni.

Želim, da bi imeli srečno roko tako pri izbiri kot pri vzgoji okrasnih rastlin. Naj vam bogato cvetijo in razveseljujejo na vsakem koraku.

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 03 Junij 2013 20:58
 
10. srečanje TD na Frati PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Nedelja, 30 September 2012 10:07

Ja prišla je napovedana nedelja. Oblaki so se divje preganjali po nebu, tako da sem se zjutraj spraševal, ali bi šel na pot s pohodniki ali na kolo. Na koncu je prevladalo slednje, sedel sem v avto in se zapeljal na Frato.
Tu sem ugotovil, da veliko ljudi dobre volje grožnja z dežjem ni pregnala. Veliko jih je prišlo peš iz vseh smeri: Straže, Žužemberka, Mirne Peči,... Nekaj jih je bilo tudi s kolesom ter seveda tudi z avtomobili. In ker pogumne spremlja sreča, se je tudi vreme obrnilo in napravilo se je krasno sončno popoldne. Obsijana Frata je zasijala v vsej svoji lepoti.

Dogajanje je bilo že na višku. Družbo je razveseljeval Vlado, lahko rečem že legendarni spiker vseh srečanj turističnih društev na Frati. Seveda so besedo, dobili tudi vsi predsedniki TD in predsednik TZDBK, ter prisotni župani in seveda gostje.
Vrhunec vseh srečanj na Frati so družabne igre. Tudi tokrat je bilo tako. Društva so se pomerila v: metanju obročkov, ruženju koruze, žaganju ter vlečenju vrvi. Dogajanje si lahko ogledatete v fotogaleriji ali v reportaži Vašega kanala
Nasvidenje naslednje leto ponovno na Frati!


Zadnjič posodobil Petek, 14 Februar 2014 10:29
 
Ureditev prostorov društva PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Nedelja, 23 September 2012 12:18

novi_prostori_drustvaŽe nekaj let ima TD težave, kako zagotoviti prostor, ki bi služil za arhiv dokumentov in predmetov, ki jih društvo poseduje in morda tudi za sestanke. Ko smo iskali primeren prostor v Mirni Peči, smo se spomnili, da je nad avlo večnamenskega prostora soba, kjer je nametana razna šara še iz časov mirnopeškega teka.

Na občino smo naslovili prošnjo o možnosti ureditve teh prostorov za potrebe TD. Odgovor je bil pozitiven. Tako smo v sredo 12 septembra člani in članice zavihali rokave, bolje rečeno krpe in metle ter pospravili in očistili omenjeni prostor.

Pri urejanju so sodelovali naslednji čalani: Slavka, Marija, Sando, Alojz, Jože in Silvo.

Zadnjič posodobil Nedelja, 23 September 2012 12:54
 
»Hmeljnik 2012« TD Mirna Peč PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval A. Rupena   
Sobota, 23 Junij 2012 20:14


Učenki mirnopeške osnovne šole Katja in Kaja sta pohodnikom predstavile  pesmi  Toneta PavčkaTradicionalni pohod TD Mirna Peč se je odvijal na prelepo soboto, 23.6.2012. Pohodniki smo se ponovno zbrali pri prenovljenem lokalu Ernesta Slaka »Pr hlapc« na Klančku. V imenu Občine Mirna Peč je pohodnike pozdravil g. Drago Muhič, pohodnikom je zaželel dobro počutje in srečno pot. Traso in pasti na pohodu je udeležencem slikovito opisal predsednik TD, g. Jože Barbo. Ga. Tanja Barbo je uredila vse v zvezi z administracijo pred startom. Za dobro počutje in da ni bilo žeje in ne lakote sta skrbela na poti ga. Irena in g. Dušan, spremljevalno vozilo pa je upravljal g. Kavšek iz PGD Hmeljčič.

Pohodniki smo v zmerno hitrem tempu marljivo napredovali po tradicionalni poti do Hmeljnika, kjer smo imeli daljši postanek. G. Barbo nam je predstavil pestro zgodovino gradu. Nato smo se ustavili pri zidanici družine Krevs z Velikega Kala na Korlini, našem tradicionalnem počivališču. Ob bogato založeni mizi so nas sprejeli predstavniki treh generacij družine. Kot vedno, smo bili tudi letos prijazno postreženi, nihče od pohodnikov od njih ni odšel lačen in ne žejen.

V enem kosu smo nadaljevali pot po zeleni veduti slikovitega vinorodnega gričevja do Šentjurija, kjer smo si ogledali znamenite freske v njihovi cerkvi. Učenki mirnopeške osnovne šole Katja in Kaja sta nam predstavili pesmi znamenitega Šentjurca, pokojnega pesnika Toneta Pavčka. Gostil nas je tudi naš tradicionalni prijatelj, g. Judež.

Po ogledu cerkve in Judeževe hiše smo pot nadaljevali pod taktirko tajnika TD, g. Silva Barba, skozi gozd na Veliki kal, kjer sta nas v njihovi koči čakala z golažem ga. Irena in g. Dušan.


Pohod ni bil mačji kašelj, moraš imeti kar malo kondicije, lahko preizkusiš svoje telo in duha, zamenjaš oznojeno majico s suho, vendar ni bil prezahteven. Zato je zadovoljstvo ob zaključku pohoda, ko sediš utrujen v senci nad zelenim tepihom kalanskega nogometnega igrišča, prelep. Okoli tebe sami veseli, zadovoljni obrazi. Vsi smo naredili nekaj tudi zase. Letošnji pohod je bil sončen in zeleno obarvan. Med pohodniki so bili tudi novi obrazi. Občani, drugo leto se nam s svojim prijatelji pridružite tudi vi. Takšnih pohodov kot je naš, je v naši bližnji ali daljnji okolici malo. Velja?

Zadnjič posodobil Torek, 06 November 2012 20:53
 
«ZačetekPrejšnja12345NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL